Patkós Alexandra a hazai sminktetováló szakma közismert alakja, aki nem csak kivételes tehetségével, hanem a „mások segítése ad értelmet a sikernek” mondata által kifejezett mentalitásával is kiemelkedik. Küldetésének tekinti a sminktetoválás általános megítélésének javítását, amihez amellett, hogy ő maga és a szalonjában dolgozók is Arcművész színvonalú szolgáltatást nyújtanak, a szakemberek fejlesztésén át vezet az út. Ez a misszió ihlette 2015-ben az Alexandra Academy és az Alexandra nagykereskedés létrehozására.

Alexandrát kérdeztük arról, hogy milyen lehetőségek várnak nála egy sminktetoválót:

„Nem is onnan kezdeném, hogy mik a lehetőségei egy sminktetoválónak, hiszen amikor először kapcsolatba kerülnek velem, akkor még a szakma kitanulását csak tervezgető kozmetikus szakemberekről van szó. Mivel meggyőződésem, hogy reális képet kell mutatni a kezdőknek, évente nagyjából kétszer tartok nyílt napot, ahol minden érdeklődő belekóstolhat egy kicsit a sminktetoválás világába.”

A PMU START UP egy személyes találkozó Patkós Alexandrával, aki rengeteg hasznos információt oszt meg a sminktetováló szakmáról, az elindulási lehetőségekről. A kezdők legnagyobb dilemmáihoz nyújt segítséget hatalmas tapasztalatával és árnyalt látásmódjával. A résztvevők egy nagyon gazdag és őszinte előadást hallgathatnak meg a sminktetováló siker titkairól és végignézhetnek egy élő szemöldök tetoválást, ezzel bepillantva a sminktetováló kulisszák mögé. 

„A következő lépcsőfok a kezdő sminktetováló képzés, komplex, azaz mindhárom terület elsajátítását magába foglaló, avagy modulos, csak egy területre koncentráló formában. Mindemellett személyre szabott lehetőségeket is kínálunk, rugalmasan alkalmazkodva az egyedi igényekhez. A képzéseink, évek hosszú sora alatt tökéletesített, szigorú eljárási rend szerint zajlanak, biztosítva azt, hogy nálunk a tanulók 90%-a sikeresen elindítja a sminktetováló karrierjét a képzést követően, és 70%-uk vissza is tér hozzánk, hogy egy új tanfolyamon még tovább képezze magát.”

Nálunk nemcsak a tetoválások személyre szabottak, kiscsoportos képzéseinken a tanulók egyéni jellemzőit is maximálisan figyelembe vesszük, nem két lábon járó pénztárcaként tekintünk rájuk, hanem a bennük rejlő embert segítjük az útján. A képzés végeztével sem engedjük el a tanuló kezét, bármikor fordulhat hozzánk a kérdéseivel, legyen az szakmai vagy üzleti.”

Alexandra több platformot tart fent, azzal a céllal, hogy ingyenesen elérhető szakmai anyagokkal segítse a fejlődni vágyó tetoválókat:

A Pmu mentor by Alexandra You Tube csatorna bemutatja, hogy milyen összefüggések vannak a sminktetováló munkában és milyen árnyaltan gondolkodunk a profi munkáról. Ingyenesen juthatsz hozzá rendkívül fontos tippekhez, trükkökhöz, szemlélethez és tényezőkhöz, hogy felkészültebb lehess és munkáid szebbek legyenek.

A PMU MENTOR Facebook csoportban megjelenő tartalmakat csakis alapképzést végzett sminktetoválóknak szánjuk. Ezen a platformon is gazdag tartalommal támogatjuk a sminktetoválókat, és különleges újdonságainkat a csoporttagokkal tudatjuk elsőként. LIVE előadásokkal készülünk olyan témákban, amelyek egyedülállóak a sminktetováló szakmában. ( Árazás, Szakmai elindulás és feladatok kezdőként, Karrieranalízis, Hogyan csináljunk a citromból limonádét? – ötletek a vírus időszakra)

Milyen változásokat idézett elő a vírushelyzet?

„A vírushelyzet hatására az online jelenlétet kellett növelni, megadni azt a lehetőséget a fejlődni vágyóknak, hogy akár otthonuk kényelméből, a fertőzésnek való kitettség nélkül tudjanak tanulni.”

Ez a helyzet hívta életre a PMU MENTOR ONLINE STÚDIÓT, ahol meghatározott téma és tematika szerint összeállított haladó szintű videós tudásanyagok találhatóak, amelyek 60-180 perc hosszúságúak és 3 hónapon belül akárhány alkalommal visszanézhetőek. Rengeteg elméleti magyarázat, összefüggés, egészen közeli, éles felvételek a tetoválás teljes folyamatáról. Olyan sminktetoválóknak ajánlott, akik már haladó szintűek, de igénylik a tudásuk fejlesztését és nem szeretnének távol lenni a munkától és a családtól a személyes képzések miatt. A folyamatosan bővülő kínálatban már megtalálható a haladó 3D ajaksatír képzés, a Microblading sikertrükkök és az Árazás a sminktetováló szakmában, de hamarosan elérhető lesz a Soft Powder haladó képzés is.

Egy másik formája az online képzéseknek, amikor maga a képzés interaktív, azaz élőben, valós időben zajlik. Olyan témákban tartjuk ezeket a képzéseket, amelyek nagyon sok elméleti ismeretet tartalmaznak, és amely témákban egy online előadás vagy videós bemutató során teljes mértékben lehetséges a fejlődés. Ezek a tréningek házi feladatot is tartalmaznak, amelyek elkészítése után konzultáció is történik. Elérhető tréningek: Színelmélet (alap és haladó) és a szintén 2 részes Tervezés-előrajzolás. Az aktuális időpontok az alexandra-academy.com/online weboldalon találhatók.

„A végére hagytam azt a sorfordító lehetőséget, amire legalább évente egyszer minden kozmetikus pályázhat, ez az Arcművész Ösztöndíj, amelynek elnyerőjét egy 1 MFt értékű teljes sminktetováló alapképzés illeti. 2020-ban Képiró Bettina volt az a szerencsés, aki térítésmentesen válhatott sminktetoválóvá és azóta megnyitotta élete első önálló szalonját is. Mára már az idei első nyertes, Klapka Kata is elindult ezen az úton, kíváncsian várjuk, hogyan sikerül az ő álmait is megvalósítani.

Kísérd Te is figyelemmel az Alexandra Academy Facebbok oldalon és az alexandra-academy.com weboldalon.