Már 10 éve, hogy megjelent a microblading technika és forradalmasította a szálazott szemöldök tetoválást. Futótűzként terjedt el a világban és ámulatba ejtette a nőket és a sminktetoválókat. Jómagam első látásra beleszerettem 2012 őszén, és hosszas keresgélés után találtam egy mestert, aki megtanított. Ebben az időszakban még sokan nem is hallottak a microblading technikáról, akik pedig igen, azok kétkedve fogadták, hisz ez egy kézi sminktetováló módszer. A tanfolyamot elvégezve, már azonnal alkalmazni kezdtem vendégeimen és 1 év aktív gyakorlat és a tanultak átfogó továbbfejlesztése után Artistry Eyebrow néven honosítottam és népszerűsítettem a microblading technikát Magyarországon.

Nézzünk utána, hogy mi a sikerének titka és ennyi év után milyenek a tapasztalatok a microblading technikát illetően.

Tartósan népszerű a vendégek és a szakemberek körében is

Ez volt az első olyan szemöldök tetoválás, amelynek egyáltalán nem volt tetovált jellege és a tetoválást követő 1 hétben is finom hatású. A betetovált szálak extra vékonyak, élesek és észrevétlenül összevegyülnek a saját szőrszálakkal. Ez a jellemző pedig elvarázsolja mind a nőket, mind a szakmát. Azok a nők, akik korábban ellenezték a sminktetoválást, nyitottabbá váltak és a microblading technikát alkalmazó szakembereknek rövid idő alatt megduplázódott a vendégkörük. 

Az így készült szemöldök nemcsak sokkal rövidebb idő alatt készíthető el, mint a gépi szálazott szemöldök, hanem gyógyulás után a szálak élesek és megfelelően pigmentáltak maradtak. Akik ismerik az Artistry Eyebrow módszert, azok pedig vendégüknek személyre szabottan tervezhetik meg az alkalmazott szálrendezést, ami a természetesség sikerének egyik titka.

Mennyiben könnyű a módszer és miben rejlik a nehézsége?

Mint minden sminktetováló technika, kívülről ez is nagyon egyszerűnek tűnik és olyan érzést kelt, hogy akár ezt otthon is el lehet kezdeni. Aki erre rápróbál annak elég hamar szembe jön a realitás, mert bár valóban könnyebb művelet, mint a gépi szálazott szemöldök, de az apró, finom részletek összjátéka elengedhetetlen. Ha jól megtanuljuk az alap szálhúzó mozdulatot, akkor a tökéletes szál,- mely végein elvékonyodó és íves- egy mozdulattal elkészíthető és nem szükséges még egyszer áthúzni. Ugyanezért az eredményért a gépi szálazásban hosszú-hosszú hónapok gyakorlása szükséges, amihez nincs mindenkinek kellő türelme és kitartása. A szép eredményhez viszont nélkülözhetetlenek a szálrendezési ismeretek és annak személyre szabott megtervezése. Az Artistry Eyebrow technikában erre nagy hangsúlyt fektetek, mert ettől lesz olyan a hatás, ami elvarázsolja a nőket és úgy érzik nem tetoválás történt, hanem dúsabb, rendezettebb és gyönyörűbb lett a szemöldökük. A különböző bőrtípusok microblading technikára gyakorolt hatása és a megfelelő színválasztás az a két fontos tényező, amely alapos ismereteket igényel és befolyásolja a rövid és hosszú távú szép eredményt.

Személyre szabott

Oktató sminktetoválóként mindig is nagyon fontosnak tartottam, hogy egy módszer bemutatásakor és véleményezésekor akkor lehet hitelesen nyilatkozni, ha kellő évek tapasztalata van a szakember és az adott módszer mögött. Jómagam már 8. éve készítem a microblading technikát és 6 éve oktatom is. Rengeteg olyan vendéggel találkoztam, aki már második-harmadik alkalommal jött frissítésre és láttam a szálak alakulását, a színek változását. Mindezek mellett pedig figyelemmel kísértem a világban a microblading technika fejlődését, átalakulását és mindezekből egy tanulmányt is készítettem tanítványaim számára. Ennyi év távlatából is töretlenül egyik kedvencem ez a módszer, a finomsága és természetessége miatt. Kijelenthető, hogy a microblading technika rövid és hosszútávon is megfelelő és ígéretes eredményt nyújt, a bőr nem károsodik, a pigment egyenletesen halványul és a szálak hosszabb idő után válnak csak elmosódottá, ha a módszert személyre szabott irányelvek szerint készítjük. Az Artistry Eyebrow technika ezen tapasztalatok és irányelvek szerint készül minden vendégnek egyedileg.

Az Artistry Microblading sikerének titka

A siker legfőbb titkának az összefüggések alapos ismeretét tartom. Ezt viszont csak hiteles és a témában igazán járatos oktató és oktatási rendszer képes biztosítani. Mint szálazott szemöldök, elengedhetetlen a szálrendezési tudás, a szálak kecses kialakítása és összeáramoltatása, mert ha ez nincs meg akkor bármilyen vékonyak is a szálak, de darabos a munka összhatása. Az éles, precíz, kellően pigmentált szálak elkészítése akkor tud megvalósulni, ha kellően feszes bőrfelületen dolgozunk. A száltávolság helyes megválasztása az adott bőrtípushoz és szőrmennyiséghez szintén egy kulcskérdés, mert ez szerepet fog játszani a hosszantartó szép és egységes gyógyult eredményben. Fontosnak tartom még kiemelni, hogy a vendég igényei, karaktere, szőrmennyisége, bőrtípusa is olyan tényezők, amelyek ennél a technikánál fokozott szerepet kapnak. Vannak olyan esetek, amelyeknél kifejezetten nem javaslom ezt a technikát, mert a hatása „kevés” lenne a vendégnek és olyan esetek is, amikor ez hozza a legtermészetesebb eredményt és semmi szükség karakteresebb szálazásra. Ezek a döntések is befolyásolják, hogy mennyire lesz kielégítő a végeredmény.

A Te sikered titka

Akár kezdő valaki, akár haladó akkor tud elindulni és eredményeket elérni a sminktetováló karrierben, ha professzionális oktatásban részesül, ha rendszerben tudja megtanulni az összefüggéseket és kellő számú élő modellen gyakorolni.

Patkós Alexandra

Arcművész sminktetováló, az Alexandra Academy és az Alexandra sminktetováló márka tulajdonosa és művészeti vezetője.