Az átgondolt kezdés már fél siker – avagy egy kezdőnek, mely sminktetováló technikákat érdemes az első évben megtanulnia?

A sminktetoválás a szépségipari szektorban kiváltképp vonzó lett az elmúlt években és sokan rápróbálnak a dologra, majd lelkesedésük alábbhagy vagy precizitásuk oly mértékben csökken, aminek a vendégek a céltáblái. Ennek az összetett jelenségnek 3 vesztese is van. Egyrészt a vendég, akin a nem megfelelő színvonalú sminktetoválás készült, másrészt a szakma megítélése csorbul, harmadrészt pedig a szakember aki készítette, mert egy rosszul sikerült munkával a hozzáértése és a karrierje kérdőjeleződik meg a világ, és önmaga előtt is.

Meggyőződésem, hogy reális képet kell mutatni a kezdőknek a szakmáról, az elsajátítandó tudásanyagról és a mára már megúszhatatlan kiegészítő ismeretekről. A személyre szabott segítség, a sokrétű gyakorlási feladatok, az összefüggések keresése és megértése mind fontos része a szakmai fejlődésnek. Elvégre egy fejlett szakmai piacon az tud érvényesülni, aki képes a szakma és a vendégek részéről megjelenő elvárásokhoz igazodni.

Több gyakorlás, hosszabb tanulási periódus

Aki biztos benne, hogy képes megbirkózni a kihívásokkal és kellő kitartás is lesz benne az út során, annak nagyon fontos egy átgondolt sorrendet felállítani az elsajátítandó sminktetoválási technikák kapcsán. Egy dinamikusan fejlődő szakmában nem meglepő, ha az az oktatási ütemterv, ami pár éve még működött, mára már nem elég hatékony. A sminktetoválók fejlesztése és a pályán való elindítása is jelentősen átalakult. Ma már több gyakorlásra és hosszabb tanulási periódusra van szükség, hiszen a szakmai tudásanyag sokkal szélesebbé és mélyebbé vált.

Amíg korábban 1-2 hetes tanfolyamokat jelentett a 3 terület / szemöldök, szem, száj/ sminktetoválásának alapképzése, úgy manapság már inkább 3-4 hónapos periódusokban érdemes gondolkodni 1-1 technika esetén!

A szemöldök a legnépszerűbb terület, melynek 4 meghatározó típusa van:

 • Púderes /Soft powder/ szemöldök
 • Gépi szálazás
 • Microblading szálazás
 • Hibrid szemöldök / szálazás és púderezés kombinációja /

A gyakorlott sminktetoválók munkaidejük 60-70%-ában szemöldököt készítenek, tehát vitathatatlan, hogy egy kezdőnek ezzel a területtel érdemes indítani a tanulmányait. Hogy ki melyik elindulási lehetőséget választja, ahhoz összegzem az adott technikák jellemzőit, nehézségi fokukat és anyagi vonzatukat.

Szempontok a skikeres elinduláshoz

Egy kezdőnek 4 féle jól működő lehetősége van a pályán való elindulásra:

 1. Teljes kezdő képzés, ahol megtanulja a szemöldök területének 1 vagy 2 technikáját, és elsajátítja a szem és száj területét.

Előnye: Kb. 2 hónap leforgása alatt megismerkedik a 3 terület sminktetoválásával és szabályrendszereivel.

Hátránya: Túl sok információ, elméleti-gyakorlati tananyag és összefüggés rövid idő alatt. A tanítási napok száma miatt többet van távol a munkájától. Magasabb költségek, hiszen a tanfolyami díjon felül sminktetoválógép és széles pigmentpaletta is szükséges.

Kinek ajánlom?

Olyan kozmetikusoknak, akik teljesen eltökéltek, jó a kézügyességük, alkalmasak az intenzív tanulásra és van lehetőségük gyakorolni.

 1. Gépi szemöldök modul, ahol a tanuló a Soft powder és/vagy a Szálazott szemöldöktechnikát tanulja meg

Előnye: Erősebb koncentráció erre a területre. Kevesebbet kell távol lenni a munkától és a teljes kezdő képzéshez képest költséghatékony.

Hátránya: A vendégeknek kezdetben csak szemöldöktetováló szolgáltatást tud nyújtani a kozmetikus és nem minden vendég kívánságának tud eleget tenni. A gépi szálazás a kezdő sminktetoválóknak a legnehezebb művelet, nagyon sok gyakorlás szükséges a szép munkához.

Kinek ajánlom?

Aki szereti a tanulásban a fokozatosság elvét, nem tud sokat távol lenni a munkájától. Aki nem biztos benne, hogy minden területet szeretne megtanulni, de a szemöldök technikákkal tud azonosulni.

  3. Microblading-kézi szemöldök szálazás, amikor a legtermészetesebb hatású szálazott szemöldököt sajátítja el a tanuló.

  Előnye: ha sikerül jól megtanulni a helyes kivitelezést a kézi eszközzel akkor 1 mozdulattal el tudjuk készíteni a tökéletes tetovált szálat, mely vékony, éles és pigmentált.  Könnyebb elsajátítani, mint a gépi szálazást. A vendégek egyik legkedveltebb technikája. Nem szükséges sminktetoválógép, ezért az összes elindulás közül a legköltséghatékonyabb.

  Hátránya: A vendégeknek kezdetben csak szálazott szemöldök tetováló szolgáltatást tud nyújtani a kozmetikus. Nem rendelkezik gépi sminktetováló ismeretekkel.

  Kinek ajánlom?

  Olyan kozmetikusoknak, akik csak a természetességgel tudnak azonosulni. Olyan elindulást keresnek, ahol lehetőségük van egy jól működő és népszerű technikát megtanulni elérhető áron. Akik még nem akarnak anyagilag jelentősen elköteleződni és időt adnának maguknak arra, hogy végképp beleszeretnek-e a tetoválásba.

  1. Mindent a szemöldökről. Ennél a programnál a tanuló 10-12 hónap alatt mind a 4 szemöldök tetováló típust megtanulja.

  Előnye: 1 év leforgása alatt a tanuló rendelkezik az összes szemöldök tetováló technika kivitelezési módszerével. Személyre szabottan kezdhető a Microblading, a Soft powder vagy a Gépi szálazás technikájával és az alapok begyakorlása után a Hibrid szemöldök technikák is megtanulhatók ezen a programon.

  Hátránya: A vendégeknek az első évben csak szemöldök tetoválást tud készteni a tanuló.

  Kinek ajánlom?

  Aki kifejezetten rajong a szemöldök területéért és mind a 4 típus tetszik neki. Aki szeret tudatosan felépített rendszerben tanulni és egy területen jól elmélyíteni a tudását.

  A döntésben jó, ha olyan szempontok is szerepet játszanak, hogy a leendő sminktetováló, mely szemöldök technikával tud azonosulni a legjobban, a vendégkörében melyikre van a legnagyobb igény, mennyire eltökélt az érdeklődése a szakma iránt és mennyi a rendelkezésre álló anyagi keret az elindulásra. A tanfolyamra és az otthoni gyakorlásra fordítható idő pedig egy kulcskérdés, mert egy ilyen izgalmas, de nehéz szakmába olyan periódusban érdemes belevágni, amikor az elkövetkező hónapokban biztosított a tanulásra, gyakorlásra, fejlődésre szánható idő.

  Bízom benne, hogy a fenti szempontok és ismeretek hozzásegítik a leendő sminktetoválókat egy eredményesebb és élvezetesebb tanuláshoz.

  Figyelem! A magyarországi törvények szerint sminktetováló szolgáltatást csak kozmetikus nyújthat, ezért a tetováló képzésekre való jelentkezés feltétele a kozmetikus végzettség.

  Patkós Alexandra

  az Arcművész sminktetoválás megteremtője,

  az Alexandra sminktetováló márka tulajdonosa,
  az Alexandra Academy alapítója és vezető oktatója.