Puzder Betti, miután elnyerte a 2022-es Arcművész Ösztöndíjat, nagy lelkesedéssel vágott bele februárban a számára legfélelmetesebb terület, a szemhéjtetoválás elsajátításába.

Semmit sem aludtam

A szemhéj elmélet után, a gyakorlati nap következett, amikoris 2 élő modellen készít minden tanuló egy-egy munkát. Előző éjjel bevallom őszintén szinte semmit nem aludtam, annyira izgultam maradandót alkotni valaki arcán. Egész éjjel azon kattogott az agyam, hogy mi lesz ha nem tetszik neki, vagy fájlalja majd, soha többé nem áll velem szóba….örökké lelkiismeretfurdalásom lesz, egészen extrém végletekig pörgettem magam.

A barátnőm meggondolta magát

Tovább fokozódott az izgalom, amikor az előrajzolás során az egyik modellem felbátorodva (ő nem félt), pillatő helyett kontúr vonalat kért. Tapasztalatszerzés szempontjából jól jártam, mert az alapfelálláshoz képest, ami 2 pillatő volt, mégis kétféle munkát készíthettem: egy vékonyabb, visszafogott fekete tusvonalat és egy barna szempillatövet. Valamint azt is megtapasztalhattam, hogy bizony előfordul, hogy a vendég meggondolja magát, bármelyik irányba.

Nem voltam elég bátor, alig látszott valami abból, amit csináltam

Bármennyire is szerettem volna bátor lenni, nem voltam az… átadtam a helyemet, hogy a kezdő lépéseknél még egyszer szemügyre tudjam venni, hogy csinálják a profik. Amikor én kerültem sorra, megdöbbentő volt számomra, hogy mennyire más valódi bőrre tetoválni, mint gumilapra.

Voltak nehézségeim, nem voltam kezdetben elég határozott, így alig látszott valami abból, amit csináltam, és nem mertem elég közel menni a kontúrhoz, nehogy kimenjek a vonalból. Amikor viszont ráéreztem, el is felejtettem izgulni, annyira belemerültem és élveztem.

A figyelő szemek most is ott voltak, elég volt csak felnéznem és máris jött a segítség, ha épp nem voltam biztos a dolgomban. Nagyon nagy türelemmel és kedvességgel fordultak felénk, ha kellett, ezredjére is átnézték a művet. A remek tanácsok mellett a dicséreteket is kaptuk, így nagyon jó élmény volt a munka.

Jól tettem, hogy hozzám közelálló modelleket választottam

Mindkét modellem nagyon elégedett volt a végeredménnyel, tetszett nekik az, amit a tükörben láttak. Örülök, hogy hozzám közelálló embereket választottam, végig bíztattak, nyugtattak, így jobban tudtam fókuszálni arra, amit csinálok. A gyógyulási folyamatról minden nap küldték a képeket, elmondták, hogyan változik a tetoválás, így ezt is meg tudtam figyelni, tanulni belőle. Mindenkinek ajánlom, hogy az első pár tetoválásnál kérjen képeket a vendégtől, mert nagyon hasznos tud lenni.

Így visszagondolva nem is értem, miért izgultam annyira, nem volt rá okom, hiszen ott volt mellettem a segítség, a biztos kezek, oktatóim állandó támogatása. Most, hogy túl vagyok az általam legnehezebbnek gondolt modulon, ráadásul ilyen pozitív élmény volt, sokkal nagyobb magabiztossággal indulok neki a többinek. Alig várom, hogy részt vehessek a következő oktatáson.